1,2,3 !! smileee...=)

1,2,3 !! smileee...=)
1,2,3 !! smileee...=)

Sunday, 19 June 2011

Perbezaan antara CINTA & NAFSU..!!5 perbezaan antara CINTA & NAFSU bagi mengelak seseorang itu di permainkan ataupun mempermainkan..! Wanita sering kali menjadi mangsa nafsu serakah lelaki kerana gagal membezakan antara CINTA yang diberikan oleh lelaki...~=) kita sering kali mendengar perbezaan antara CINTA & SUKA tetapi tidak antara CINTA & NAFSU.. ataupun ADAKAH CINTA & NAFSU adalah sama???? 


Bagi sesetengah individu menganggap CINTA & NAFSU ADALAH SAMA tetapi TIDAK bagi saya..=). bagi peribadi saya, CINTA & NAFSU adalah 2 perkara yang  berbeza walaupun perbezaan nya amat sikit.


1) CINTA ITU MEMBAHAGIAKAN, TETAPI CINTA ITU MEMBAHAYAKAN.


Cinta yang sebenarnya selalu menunjukkan jalan atau arah menuju kebahagiaan bagi orang-orang yang menjalaninya. Seseorang pencinta yang sudah menemui dan memahami makna cinta sejati akan berada dalam situasi yang membahagiakan. Sebaliknya, orang-orang yang bergelumang dengan nafsu akan menganggap nafsu adalah cinta akan berada dalam situasi yang membahayakan. Kita tidak menafikan, di mana ada kebaikan, di situlah syaitan akan menggoda manusia agar terjerumus ke dalam keburukan.

Cinta adalah kutub positif, nafsu adalah kutub negatif dan magnet itu adalah hubungan. Seseorang yang mencintai pasangannya dengan sebenar-benarnya cinta akan memberikan kebahagiaan sejati dengan cara menjaga dan menyayangi pasangannya. Tanpa bermaksud untuk merusak dan menyakiti. Lain halnya dengan orang-orang yang menjalin hubungan dengan landasan nafsu, mereka akan membawa hubungannya kearah kebahagiaan yang sementara dan hanya berorientasi pada fizikal yakni sex. Yang justru akan menjerumuskan mereka ke dalam situasi yang membahayakan.
mari kita fikir sejenak, apakan hubungan yang sedang kita jalinkan dengan pasangan sekarang ini memberikan kebahagiaan sejati atau hanya duniawi yang sementara???
2.    Cinta membuat kita ketawa, Nafsu membuat kita kecewa 
Kalau diibaratkan hubungan seperti sawah, maka cinta adalah padi dan nafsu adalah rumput liar. HAHAHAH, ketika ketika seseorang menanam padi (cinta) di sawah (hubungan) maka secara otomatis akan tumbuh juga rumput liar (nafsu). Kalau orang itu sudah mengetahui dan memahami apa itu padi (apa itu cinta), maka dia akan segera memangkas rumput liar itu (nafsu) yang tumbuh di sawahnya (hubungan). Ketika tiba masa menuai, orang ini akan menuai hasil sawahnya (hubungan) yang ditanami padi (cinta) itu tadi berupa buah padi (kebahagiaan) . Lain dengan orang-orang yang berlandaskan nafsu yang menyangka rumput liar (nafsu) sebagai padi (cinta). Mereka akan memelihara rumput liar (nafsu) dan tanaman padinya (cinta) akan mati. Pada saat menuai, tentu yang mereka dapat hanyalah sekarung rumput liar (nafsu) yang tidak dapat dimakan (kekecewaan) .
Di sinilah kita perlu bertanya kepada hati kita sendiri, apakah hubungan yang kita jalani dengan pasangan sudah boleh membuat kita ketawa atau hanya serangkaian kekecewaan yang kita dapat..??? Kalau yang kita dapat hanya kecewa dan kecewa, ada baiknya untuk kita berfikir balik, apakah apakah hubungan yang kita jalani berlandaskan cinta atau nafsu..????
3.    Cinta selalu ingin memberi, Nafsu hanya ingin diberi 
Saya rasa maksud dari point ketiga ini sudah jelas. Cinta adalah memberi. Ketika seseorang menjalin hubungan atas dasar cinta maka hal pertama yang dilakukannya adalah memberikan yang terbaik kepada pasangannya, bukan ingin diberi. Logiknya, kalau kita dan pasangan sama-sama ingin memberi (kita ingin memberi kepada pasangan dan pasangan ingin memberi kepada kita) secara otomatis keduanya akan menerima. Tapi kalau kita dan pasangannya inginnya diberi (pasangan ingin diberi dan kita juga ingin diberi) lalu siapa yang akan memberi..? Pada akhirnya, tidak ada yang akan diberi kerana tidak ada yang ingin memberi. BETOL ATAU TIDAK?????? FIKIR2 KAN..~

4.    Cinta ingin menyayangi, Nafsu ingin melepaskan HORNY..! 
ADIOSSSS....!!! Bagaimana cara kamu melayani pasanganmu? Dan bagaimana cara pasanganmu melayani kamu? Ini adalah cara termudah untuk membezakan mana cinta, mana nafsu..????
Landasan seseorang dalam menjalinkan hubungan daapt menentukan pada bagaimana cara orang tersebut memperlakukan pasangannya. Orang yang menjalin hubungan dengan landasan cinta akan senantiasa memperlakukan pasangannya dengan cara yang terbaik. Menjaga, menyayangi, perihatin dan selalu memberikan yang terbaik. Sebaliknya orang Orang yang menjalin hubungan kerana nafsu cenderung memperlakukan pasangan ke arah fizikal. Setiap kali bertemu, ingin menciumi dan diciumi, setiap kali berdua inginnya dipeluk dan memeluk,, dan yang lebih parah lagi kalau sampai kearah hubungan sex. Waaaah… , bahaya, bahaya… !!!!!!!

5.    Cinta yang ikhlas, Nafsu ingin dibalas
Cinta selalu memberi dan melakukan sesuatu dengan ikhlas tanpa mengharap balasan dari pasangannya dan berusaha untuk menjadi yang terbaik, berusaha memberikan yang terbaik dan sebaliknya nafsu ...!! Nafsu apabila memberi, mesti mengharapkan balasan dari pasangannya dalam bentuk fizikal ataupun ganjaran lain...~ mesti ada yang pernah mengalami kan????????
HAHAHAHAH, dah habis 5 perbezaan tersebut.~semoga perbezaan diatas dapat memberi kita sedikit gambaran dalam menjalani sesuatu hubungan.Dan diharap kita semua tidak terjerumus kedalam hubungan yang penuh nafsu dan hubungan diakhiri dengan kebahagian..=)1 comment: